تکنیک های ضروری دوخت پارچه خز

 30تکنیک ضروری برای دوخت پارچه خز در طراحی + تصویر

پارچه خز از آن دسته پارچه‌هایی است که در عین زیبایی، تکنیک‌های مهم بسیاری در دوخت دارد و در صورت رعایت نکردن آن‌ها خروجی کار ظاهر مرتب و تمیزی نخواهد داشت. در واقع دوخت صحیح و بدون ایراد پارچه خز یکی از چالش‌های بزرگ بیشتر خیاطان است، این در حالی است که استفاده از پارچه خز در طراحی‌ها موجب بالا رفتن کیفیت ظاهری کار و گران‌ قیمت‌تر دیده شدن لباس می‌شود. این پارچه با رعایت نکات ضروری و داشتن کمی صبر و حوصله، دوختی بسیار ساده و لذت‌بخش دارد که می‌تواند در کسب درآمد‌های بالا به شما کمک کند.
پارچه خز با پرزهای نرم و لطیفی که دارد مناسب فصل‌های پاییز و زمستان می‌باشد و انتخاب فوق‌العاده‌ای برای دوخت پالتو و استفاده در مراسم‌های مهم به شمار می‌رود. برای آشنایی بیشتر با پارچه‌های پاییزه، مانند پارچه خز پیشنهاد می‌کنیم مقاله بهترین پارچه‌های پاییزه را مطالعه کنید.

در ادامه‌ این مقاله از مجموعه دوخت برتر، قصد داریم شما را به طور کامل با تکنیک‌های دوخت پارچه خز آشنا کنیم. با ما همراه باشید تا چالش‌های دوخت پارچه‌های پرزدار را به راحتی پشت سر بگذارید و تجربه‌ای شیرین از دوخت پارچه خز رقم بزنید.

1. خواب پارچه را مشخص کنید

بهترین روش دوخت پارچه خز

اولین و مهم‌ترین قدم در دوخت پارچه خز، مشخص کردن جهت پرزها یا به اصطلاح خواب پارچه است، چرا که لباس دوخته شده همواره می‌بایست از خواب پارچه برش بخورد تا ظاهر اصلی و زیبای خود را نشان دهد. برای مشخص کردن خواب پارچه خز دست خود را روی سطح پارچه بکشید، طرفی که پرزها به آن سمت می‌خوابند خواب پارچه است و الگوها باید به این سمت برش بخورند.

2. در قسمت پشت پارچه جهت خزها را علامت بزنید

علامت زدن پارچه خز

پارچه خز یک سمت رو و یک سمت پشت دارد، پرزها در سمت رو قرار دارند و سطح پشت پارچه کاملا صاف است و پرزی ندارد. برای مشخص کردن جهت خزها در پشت پارچه و علامت زدن خواب پارچه، در قدم اول پارچه خز را برعکس روی یک سطح صاف پهن کنید‌؛ سپس سوزن‌های ته گرد را مانند تصویر به سمت خواب پارچه فیکس کنید تا هنگام برش الگو دچار اشتباه نشوید.

3. الگو را پشت پارچه قرار دهید

قرار دادن الگو در پشت پارچه

برش الگو روی پارچه خز، در سمت پشت پارچه انجام می‌شود، چرا که قسمت پشت پارچه هیچ پرزی ندارد و می‌توان برش را به صورت دقیق‌تری انجام داد. در صورتی که الگوها را روی سمت پرزدار پارچه خز قرار دهید، هنگام برش پرزهای قیچی شده باعث بهم‌ریختگی کار شما خواهد شد.

4. پارچه را به صورت تک لا پهن کنید

پهن کردن پارچه به صورت تک لا

پارچه خز به دلیل ضخامت بالایی که دارد، باید هنگام برش به صورت تک لا و روی سطح صاف پهن شود. پس از پهن کردن پارچه به صورت تک لا و به سمت پشت، قطعات الگو را روی آن قرار داده و برش دهید. به این نکته توجه داشته باشید که به دلیل تک لا بودن پارچه باید الگوها را دو مرتبه برش دهید. چنانچه الگوی شما نیاز به برش روی دو لای بسته پارچه را داشت، بهتر است به خط مرکزی الگو کاغذ اضافه کرده و الگو را کپی کنید؛ سپس می‌توانید بدون نگرانی الگوی کپی شده را روی پارچه برش دهید.

5. از کلیپس به جای سوزن ته گرد استفاده کنید

استفاده از کلیپس برای پارچه خز

همانطور که می‌دانید، پارچه خز ضخامت زیادی دارد، از این رو در صورت استفاده از سوزن ته گرد امکان بروز خطا و جا به جا شدن الگو روی پارچه افزایش پیدا می‌کند. برای جلوگیری از این مشکل بهترین راه حل، استفاده از کلیپس‌های مخصوص خیاطی به جای سوزن ته گرد است.

در صورتی که از کلیپس‌های مخصوص خیاطی برخوردار نبودید می‌توانید سوزن‌ها را به قسمت جادرز پارچه فیکس کنید.

6. از خودکار حرارتی به جای صابون استفاده کنید

استفاده از خودکار حرارتی بر روی پارچه خز

استفاده از صابون خیاطی برای انتقال خطوط الگو به پارچه خز کار بسیار وقت‌گیری می‌باشد و ممکن است به دلیل ضخامت صابون، خطوط به درستی منتقل نشود یا هنگام انتقال خطوط پارچه جا به جا شود، به همین دلیل خودکار حرارتی می‌تواند جایگزین مناسبی برای صابون باشد. استفاده از خودکار حرارتی نسبت به صابون بسیار ساده‌تر است و امکان بروز خطا در برش پارچه را به حداقل می‌رساند.

7. پارچه خز را از پشت برش بزنید

برش زدن صحیح خز

قیچی کردن پارچه خز از پشت یکی از تکنیک‌هایی است که باعث تمیزتر دیده شدن دوخت شما می‌شود. در صورتی که برش پارچه را به سمت رو انجام دهید، انتقال خطوط به سختی انجام شده و مرحله برش زمان بیشتری از شما می‌گیرد.

8. پرزها را قیچی نکنید

روش برش زدن مناسب خز

هنگام برش پارچه خز، از قیچی کردن پرزها پرهیز کنید، مانند تصویر قیچی را از میان پرزها عبور دهید و تنها قسمت بافته شده پارچه را برش دهید. با این کار پارچه جلوه خود را از دست نمی‌دهد و ظاهر اولیه خود را حفظ می‌کند.

9. از قیچی مناسب پارچه خز استفاده کنید

کاربرد قیچی در کار با خز

در برش پارچه خز به هیچ عنوان از قیچی کند استفاده نکنید چرا که باعث خورد شدن و آسیب دیده الیاف پارچه می‌شود. هنگام برش حتما از تیغه و قیچی تیز و برنده استفاده کنید و دقت داشته باشید که پرزها به هیچ عنوان قیچی نشوند.

10. جلوگیری از کشسانی پارچه 

حفظ کشسانی پارچه خز

پارچه خز، به دلیل جنس خاصی که دارد دارای قابلیت کشسانی و انعطاف‌پذیری می‌باشد، از این رو ممکن است هنگام برش، پارچه کش آمده و الگو جا به جا شود؛ اما با استفاده از تکنیک اروپایی پارچه خز،‌ می‌توان از بروز این مشکل جلوگیری کرد. در تکنیک اروپایی پارچه خز، سطح پشت پارچه به طور کامل با نوار چسب پوشیده می‌شود تا از هرگونه کشسانی و جا به جا شدن جلوگیری شود.

11. قیچی کردن پرزهای اضافی

برش پرز های اضافه

آیا تا کنون پس از برش پارچه خز متوجه وجود پرزهای ریز و اضافه در لبه‌های پارچه شده‌اید؟ این پرزها باعث از بین رفتن زیبایی و جلوه لباس می‌شوند به همین دلیل بهتر است پس از برش الگو این پرزها را به آرامی و با یک قیچی تیز جدا کنید.

12. پارچه خز نیازی به سردوز ندارد

پارچه خز به دلیل بافتی که دارد ریشه ریشه نمی‌شود و نیازی به استفاده از سردوز برای لبه‌های لباس ندارد.

13. دو قطعه برش خورده پارچه را به یکدیگر متصل کنید

متصل کردن دو تکه پارچه

قبل از دوخت پارچه با استفاده از کوک‌های نزدیک به هم یا سوزن ته گرد، دو قطعه پارچه را به یکدیگر متصل کنید و سپس چرخ کنید. زمانی که در دوخت پارچه خز از کوک یا سوزن استفاده نکنید و مستقیم آن را با استفاده از چرخ خیاطی بدوزید، ممکن است قطعات پارچه به دلیل ضخامت جا به جا شوند.

14. برای شروع دوخت آزمایشی انجام دهید

قبل از دوخت لباس اصلی، یک تکه اضافه از پارچه خز را با کمک چرخ خیاطی بدوزید تا در صورت ایراد داشتن تنظیمات چرخ، آن را برطرف کنید‌. در دوخت پارچه خز با استفاده از چرخ خیاطی حتما باید به درجه کوک‌های چرخ دقت کنید و آن را تنظیم کنید.

15. نخ دوخت را با توجه به جنس پارچه خز انتخاب کنید

استفاده از نخ های مناسب

نوع نخ می‌بایست مطابق ویژگی‌های پارچه انتخاب شود، برای مثال پارچه خز را به دلیل ضخامت بالا و کشسانی نمی‌توان با نخ معمولی دوخت چرا که امکان دارد نخ پس از مدتی آسیب ببیند و دچار پارگی شود. برای دوخت پارچه خز بهتر است از نخ‌های پلی استر که خاصیت انعطاف‌پذیری دارند استفاده شود. برای آشنایی بیشتر با انواع نخ‌ها پیشنهاد می‌کنیم مقاله معرفی چند نوع نخ و کاربرد آن‌ها از مجموعه دوخت برتر را مطالعه کنید.

16. از سوزن مناسب پارچه خز استفاده کنید

سوزن مناسب دوخت خز

هر پارچه‌ای برای دوخته شدن نیاز به سوزن مناسب خود دارد، برای مثال پارچه‌های نازک و ظریف باید با سوزن‌های ظریف مانند سوزن‌های سر آبی دوخته شوند اما پارچه‌هایی مانند پارچه خز نیاز به سوزن‌های مناسب خود یعنی سوزن‌های ضخیم دارند.

17. به درجه دوخت چرخ دقت کنید

پارچه خز به دلیل ضخامتی که دارد باید با درجه درشت چرخ دوخته شود، به این دلیل که اگر درجه دوخت چرخ ریز باشد پارچه از زیر چرخ خیاطی به سختی جا به جا خواهد شد. از این رو بهتر است قبل از دوخت پارچه خز درجه دوخت چرخ خود را تنظیم کنید و آن را حداقل روی عدد 3 قرار دهید.

18. استفاده از دوخت زیگزاگ در پارچه خز

نکات دوخت خز

دوخت پارچه خز به روش زیگزاگ یکی از انواع دوخت‌هایی است که باعث تمیز و منظم دیده شدن پرزهای پارچه می‌شود. برای این کار، هنگام دوخت پارچه را کنترل کنید و از جا به جا شدن آن جلوگیری کنید.

19. استفاده از دوخت ساده در پارچه خز

دوخت ساده خز

دوخت پارچه خز به روش ساده، یکی دیگر از دوخت‌هایی است که می‌توان از آن استفاده کرد. برای این کار، از قبل پرزهای پارچه را به سمت داخل هدایت کنید تا هنگام دوخت پرزها مشکلی ایجاد نکند. علاوه بر این دقت کنید تا به هیچ عنوان پارچه را زیر چرخ خیاطی نکشید، چرا که این کار باعث کیست خوردن و کشیدگی در درزها می‌شود.

20. کنترل صحیح پارچه هنگام دوخت

کنترل صحیح پارچه موقع دوخت

کنترل صحیح پارچه خز زیر چرخ خیاطی یکی از مهم‌ترین بخش‌های دوخت است. برای این کار هنگام دوخت با استفاده از یک دست پشت پارچه و با دست دیگر قسمت جلویی پارچه را بگیرید، سپس پدال چرخ را به آرامی فشار داده و با قدرت دست یکسان به جا به جا شدن پارچه کمک کنید.

21. صبر و حوصله به خرج دهید

دوخت لباس بدون داشتن صبر و حوصله امری غیر ممکن است. برای دوخت لباس با پارچه خز نیز باید صبر و حوصله به خرج دهید و عجله نداشته باشید. در دوخت این پارچه، بهتر است پس از هر چند سانتی متر دوخت، پایه چرخ را بلند کرده و پارچه را صاف کنید تا از به وجود آمدن هرگونه کیست و چین‌خوردگی جلوگیری شود. تقویت صبر راه های مختلفی دارد که توصیه میشود به راه زیر از سایت compassionandwisdom توجه داشته باشید:

Another way to build resilience is to practice self-care. Taking care of yourself physically and mentally can help you maintain a positive outlook and feel better equipped to handle certain situations.

راه دیگر برای ایجاد تاب آوری، تمرین مراقبت از خود است. مراقبت از خود به لحاظ جسمی و روحی می تواند به شما کمک کند دیدگاه مثبتی داشته باشید و برای مقابله با موقعیت های خاص احساس آمادگی بیشتری کنید.

22. به چروک‌ها دقت کنید

گاهی اوقات ممکن است پارچه از قبل چروک‌هایی داشته باشد که اگر هنگام برش و دوخت به آن توجه نشود، باعث بروز مشکل در لباس اصلی شود. به همین دلیل بهتر است قبل از پهن کردن پارچه و برش آن، حتما به قسمت‌های چروک شده دقت کنید. علاوه بر این چنانچه هنگام دوخت، پارچه زیر چرخ چروک شد و کشیدگی به وجود آمد، باید درجه دوخت چرخ را بیشتر کنید تا پارچه راحت‌تر حرکت کند.

23. به پرزهای پارچه خز دقت کنید

مراقبت از پرز های پارچه خز

گاهی ممکن است پس از دوخت متوجه وجود پرزهایی شوید که مابین دو درز گیر کرده و اسیر شده‌اند؛ برای از بین بردن این مشکل می‌توانید از یک سنجاق یا سوزن استفاده کنید. پرزها را با استفاده از سنجاق از میان درزها خارج کرده و به سمت خواب پارچه بخوابانید.

24. جلوگیری از خراب شدن دوخت‌های پارچه خز

برای جلوگیری از خراب شدن دوخت‌های پارچه خز و از بین رفتن پرزها در لبه‌های پارچه، بهتر است پس از برش به لبه‌های پارچه چسب نواری بچسبانید تا از جدا شدن پرزهای پارچه و خالی شدن قسمت‌های جادرز جلوگیری شود.

25. کاهش ضخامت لبه‌های پارچه

برای کمتر کردن ضخامت پارچه در لبه‌های دوخته شده پارچه خز، می‌توانید از نوار چسب استفاده کنید. برای این کار پس از دوخت قطعات پارچه به یکدیگر، نوار چسب را به قسمت‌های جادرز بچسبانید و چند مرتبه با دست فشار دهید تا چسب کاملا به پرزها بچسبد. سپس نوار چسب را کمی بلند کنید و با استفاده از قیچی تیز و ظریف قسمت‌های بلند شده را قیچی کنید.

26. استفاده از نوار اریب

استفاده از نوار اریب در دوخت خز

یکی از راه‌های پاکدوزی لبه‌های پارچه خز، استفاده از نوار اریب است. دوخت نوار اریب در لبه‌های پارچه خز نه تنها از ریختن پرزها جلوگیری می‌کند بلکه باعث دو چندان شدن جلوه و تمیزی کار می‌شود. برای آشنایی بیشتر با نوار اریب، مقاله نوار اریب چیست را مطالعه کنید.

27. اتو کردن به روش صحیح

پس از دوخت لباس برای اتو کردن درزها، به هیچ عنوان اتو را روی پارچه نکشید، بهتر است برای اتوی هر قسمت از پارچه اتو را به صورت مداوم روی پارچه گذاشته و سپس بردارید و سراغ قسمت دیگر بروید. همچنین نکته ضروری در اتوکاری پارچه خز این است که حتما پارچه را به سمت پشت اتو کنید تا آسیبی به پرزها وارد نشود.

28. پرس کردن جادرزهای پارچه خز

برای پرس کردن جادرزهای پارچه خز و جلوگیری از بلند شدن آن‌ها می‌توانید از چسب مایع مخصوص پارچه استفاده کنید.

29. به نامرتب شدن پرزها دقت نکنید

در صورتی که پرزهای پارچه خز شما نامرتب شدند یا پس از اتوکاری پرزها از حالت اولیه خود خارج شدند، می‌توانید با استفاده از یک برس به آرامی آن‌ها را به سمت خواب پارچه شانه کنید.

30. استفاده از آستری

استفاده از پارچه های آستری

استفاده از آستری برای دوخت پارچه خز باعث دو چندان شدن جلوه لباس و بیشتر شدن ارزش آن می‌شود؛ همچنین با استفاده از آستری مناسب می‌توانید کیفیت و عمر لباس خود را افزایش دهید. برای آشنایی با انواع آسترها و انتخاب آستر مناسب برای دوخت پارچه خز پیشنهاد می‌کنیم مقاله آشنایی با انواع پارچه آستری را مطالعه کنید.

سخن پایانی

دوخت پارچه خز بر خلاف ظاهر پیچیده‌ای که دارد، تنها با رعایت نکات ذکر شده و داشتن کمی صبر و حوصله بسیار ساده و لذت‌بخش است. امیدواریم این مقاله از مجموعه دوخت برتر به شما در رعایت نکات دوخت پارچه خز کمک کرده باشد.

سوالات متداول

چگونه از پارچه خز نگهداری کنیم تا دچار آسیب‌دیدگی نشود؟
برای جلوگیری از آسیب دیدن پارچه خز، آن را معرض نور خورشید قرار ندهید و در مکان خشک و خنک نگهداری کنید؛ همچنین از آویزان کردن آن بپرهیزید و به صورت تخت روی یک سطح صاف قرار دهید.

چرا هنگام برش پارچه خز، جهت خواب پارچه علامت زده می‌شود؟
تا پس از برش، خواب تمام قطعات پارچه به یک سمت باشد.

آیا دوخت پارچه خز با استفاده از چرخ خیاطی‌های خانگی ممکن است؟
بله، در صورتی که در دوخت پارچه خز از سوزن مناسب و درجه دوخت درشت استفاده کنید، امکان‌پذیر است.


توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *